Vad är stil?

När man börjar prata om stil tas det ofta för givet att det är kläderna det gäller. Hur man ser ut i håret, vilka skor man har på sej eller vad det är för jacka.
I affärsvärlden innebär däremot stil mycket mer än så. Självklart betyder kläderna och hur man ser ut mycket också, men vad är en dyr svid om man inte har kan att föra sej ordentligt bland folk? Då är ju bara kläderna en tom fasad, ett skämt.

För att kunna bära upp en vacker fasad, säg en mörk kostym, vid ett första möte med någon behövs mer. Kroppshållningen till exempel.
Hur står och går du? Ingen får förtroende för en slokande slusk som släpar fötterna i gruset.
Hur pratar du? "Jo men tjäna fan, tänkte ba´ kolla om ja kunde få boka ett möte va?" Det vinner man inga pluspoäng på heller. Korrekt och artigt skall alltid vara ledord i det dagliga talet, åtminstone i arbete och framför allt vid första kontakten med människor.

Möter du blicken? Eller står du och tittar ner i backen? Det kan tyckas vara väldigt grundläggande att se den man pratar med i ögonen, men det är skrämmande många som inte gör detta. Det är nonchalant titta på tavlan, ut genom fönstret eller på kollegan bredvid. Står du däremot och tittar ner i golvet, eller gruset om mötet sker utomhus, förlorar du all respekt omgående. Likt en hund viker människan ner blicken när man känner sej underlägsen, vid en förhandling eller ett första möte. Redan då har man förlorat, oavsett vad målet med mötet är.

Att skaka hand blir mer och mer sällsynt idag. Det verkar vara något som klättrar högre upp i samhällsklassen, trots att även detta är ett väldigt grundläggande beteende när man träffar människor. Det är inte sällan man träffar människor som bara nickar med huvudet och säger något nochalant som "tjabba..." eller liknande. Är detta privat i kretsar där det är vanligt ser jag inga problem med detta. Ofta är man mer avslappnad i kompiskretsen och det är också ett sätt att varva ner. Däremot är det fullständigt oacceptabelt i arbetslivet att inte ta en kollega, en kund eller affärspartner i handen när man möts. Även där vinner och förlorar man respekt, ett fast handtag tolkas ofta som respektingivande, och värdigt handtag, medans ett sladdrigt handtag (ofta följt av ett tafatt "hej?") tolkas alltid som underlägset. Tänk på det! Men kläm inte sönder handen på din största kund vid nästa möte heller, jag garanterar att det inte kommer uppskattas.

Stil är alltså, iallafall i mina ögon och många med mej, mycket mer än kläderna man bär och frisyren på huvudet. Det är hur välvårdad man ser ut, skägg, sorgkanter under naglarna, röda ögon. Hur man står, hur man går, hur man talar och vart man tittar under tiden. Vi är alla rovdjur, och även om vi inte bits och slåss, försöker vi alltid vinna en strid med varandra. Det är en social strid i det tysta, där de dom kan föra sej och uppföra sej på ett värdigt och vårdat sätt vinner, och de ovårdade sluskarna förlorar. Detta syns tydligt i affärsvärlden men också i det privat.

Kommentarer
Postat av: anonym

fint skrivet

2009-07-31 @ 00:22:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0