Klädkod: Högtidsklädsel el. Högtidsdräkt

Högtidsklädsel eller högtidsdräkt är i "svenssonvärlden" ganska sällsynt. Primärt är det tillställningar i klass med Nobelmiddagen, Kungabröllop och liknande där det är aktuellt med Högtidsdräkt. Denna klädkod gäller när inbjudningen saknar klädselanvisning eller om det står som ovan. Skulle inbjudan gälla en grillfest hemma hos kusinen ska man ju naturligtvis inte komma i frack eller sin väldekorerade Majorsuniform. Man får ju naturligtvis anpassa klädseln efter tillställningen.

Vad betyder då högtidsdräkt eller högtidsklädsel i praktiken? Man kan skala ner det i tre olika klädval; frack, uniform eller folkdräkt.
Till en frack gäller, som alltid, vit fluga, vit väst och svarta lackskor. Idag är det accepterat med både släta som med snörning. Vad gäller uniform, så vet man naturligtvis vad som gäller, vilka skor, vilken slips som skall användas till den utefter vilken uniform man har och vilken del av militären man tillhör. Samma sak gäller ju för folkdräkt, då det är relativt sällsynt med folkdräkt idag. Skulle man äga en folkdräkt vet man också vad som tillhör just den dräkten. Det finns inte utrymme nog till att bryta ner alla landskapens folkdräkter i molekyler, vad som är rätt och fel, precis som med militärens olika uniformer. Flottans, Flygetvapnets och Arméns.

För kvinnorna gäller, om inte uniform eller folkdräkt, aftonklänning. Ledordet för kvinnorna i klädvalet är långt. Det skall vara långt och glamouröst. Det har diskuterats en del i böcker och tidskrifter huruvida avancerat dekolletage, urrigning, det får vara. Det kom på tavlan när vår vackra prinsessa Madeleine kom till Nobelmiddagen 2002 i en fantastisk klänning med en lika fantastisk urringning. Jag skulle vilja påstå att det är upp till var och en, men det får absolut inte övergå till att vara smaklöst. Inte vill man se ut att komma rakt ur en herrtidning på en tillställning med självaste Konungen som bordsherre? Självklart inte.

Vill man läsa mer om Högtidsdräkten går det utmärkt att surfa in på King of Swedens hemsida, stilmagasinet för män, där det också finns bildexempel. Länk finner ni här: http://www.kingmagazine.se/Guiderna/Klader__Accessoarer/?article=107252

Kommentarer
Postat av: Anonym

Kul blogg! du borde skaffa bilder och uppdatera oftare så lovar jag att det blir en riktig succé :)

2009-06-23 @ 21:03:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0