Klädkod: Kavaj....

.... som faktiskt inte bara betyder kavaj, fler klädesplagg rekommederas också.

Det är inte allt för sällan man i "finare" sammanhang får inbjudningar med en specifik klädkod. Tyvärr är det inte heller sällan som någon missuppfattar eller tar klädkoden "Kavaj" bokstavligen. Då menar jag naturligtvis inte att någon herre spatserar in iförd endast kavaj och inget mer, med hela härligheten fri för beskådan. Utan kavaj och jeans, kavaj och kortbyxor (jodå, det händer det ibland) eller något liknande.

Klädkod: Kavaj är den minst formella klädkoden i finare sammanhang, och brukar oftast äga rum på förmiddagen/dagen och gärna utomhus sommartid. Står det kavaj i inbjudan så är betyder detta från början mörk kostym, men har med åren förändrats en aning. Idag betyder det antingen ljus kostym, eller ljus kostym med udda kavaj alternativt klubb-blazer.
Klubb-blazern bör naturligtvis användas anpassat för situationen, då det inte alltid passar sej med utstyrsel i udda färger. Ett exempel är till exempel bröllop, då man oftast uppskattar en enhetlig klädsel.

För kvinnor betydde klädkoden förr för den där "lilla svarta" som det kallades för. Nu för tiden betyder det i huvudsak en kortare klänning i lämplig färg och gärna en kavaj eller kanske en sjal upptill. Någonting för att skyla dekolletaget en aning. Klänningen ska naturligtvis inte vara i samma klass på extravagans som en galaklänning, utan något enkelt.

Herrmodemagasinet King of Sweden har en artikelserie om just detta som jag personligen tycker är jättebra och utförlig. Så för vidare läsning med bildexempel så kan ni kika in här:
http://www.kingmagazine.se/Guiderna/Klader__Accessoarer/?article=107878

Kommentarer
Postat av: Pierre

Kavaj innebär kostym (även ljus kostym), kavaj med jeans osv klassas som vårdad klädesel.Mörk kostym innebär dock som de låter.

2009-12-06 @ 22:08:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0