Klädkod: Smoking

Smokingen har de senaste åren fått en liten revansch, den har kommit tillbaka väldigt kraftigt men är inte längre lika konservativ.
Förr betydde Smoking ett par smokingbyxor, smokingjacka, vit plisserad skjorta, svart midjebälte och svart fluga. Idag är det däremot sällan man ser plisserad skjorta (ni vet de där med knussel på framsidan) och midjebälte är inte lika självklart heller. Personligen föredrar jag att använda midjebälte, annars blir det lätt att man misstas för att ha svart kostym på sej.

Generellt idag är det åtminstone smokingjacka, smokingbyxor (ofta med en sidenrand längs yttersidan av benen) vit skjorta med frackkrage och svart fluga. Man har inte slips till smoking, här är det fluga som gäller. Snibbarna på frackkragen skall alltid vara innanför flugan. Till detta har man alltid svarta lackskor, antingen släta eller med snörning. Midjebältet skall alltid i affärssammanhang vara svart, så även på finare tillställningar. Privat däremot, till exempel nyårsafton, kan man göra lite som man vill. Panikrosa med en likfärgad fluga är väl visserligen inte att föredra, men vill man sticka ut är det helt klart ett vinnande koncept.

För kvinnorna brukar Smoking betyda en byxdress eller en festligare klänning, men inte riktigt en balklänning. Gärna en liten handväska som matchar, men inget i stil med en hockeybag. Huvudsaken är att det är festligt, men lagom mycket smycken så man inte ser ut som en amerikansk rappare, och att man matchar sin man eller sitt sällskap för kvällen.

Smoking funkar på middagar, teaterpremiärer och liknande. Många anser att smokingen inte har på bröllop att göra, men det anser jag är helt upp till brudparet. Står det däremot Mörk Kostym är det också Mörk kostym som gäller, och inte smoking. Man skall inte klä sej i festligare, finare kläder än brudparet. Står det ingen klädkod alls på inbjudan är det Högtidsdräkt som gäller.

För att läsa mer om smokingen kan ni kika in på King of Swedens, stilmagasinet för män, hemsida. Länk direkt till den artikeln finner ni här: http://www.kingmagazine.se/Guiderna/Klader__Accessoarer/?article=107313

Kommentarer
Postat av: CH

Notera att kvinnan bör sätta upp håret i samband med högtidsdräkt.

2009-10-07 @ 14:56:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0